Икономиката на Германия през текущата година ще се свие повече от

...
Икономиката на Германия през текущата година ще се свие повече от
Коментари Харесай

Рецесията в Германия ще бъде по-силна от очакваното

Икономиката на Германия през настоящата година ще се свие повече от предстоящото до момента, защото упоритата инфлация оказва напън върху частното ползване. Това предизвести през днешния ден икономическият институт " Ифо " (Ifo), представен от ДПА. 

Германската стопанска система доста постепенно си пробива път, с цел да излезе от рецесията, отбелязва основният икономист на института Тимо Волмерсхойзер. 

Брутният вътрешен продукт на страната се чака да се свие с 0,4 на 100 тази година по отношение на плануваните през март 0,1 на 100, показва " Ифо ". 

Според прогнозите на института Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 0,6 на 100, а на Съединени американски щати - с 0,9 на 100. 

За 2024 година прогнозите също са понижени - в този момент се чака следващата година стопанската система на Германия да нарасне с 1,5 на 100 по отношение на предходните упования за 1,7 на 100. 
Според ръководителката на екипа стопански съветници на немското държавно управление Моника Шницер обаче най-голямата европейска стопанска система ще бъде в застоялост (нулев стопански напредък, бел. ред) тази година, фактори за което са развиването на стопанската система на Китай и лихвените нива в Европа. 

Възстановяване от отрицателния напредък се чака през второто полугодие на 2023 година,като за цялата година " растежът ще бъде плюс/минус нула ", сподели Шницер, която оглавява експертната група, известна като " Съвета на мъдреците ". 

Относно инфлацията " Ифо " предвижда, че тя вероятно постепенно ще отстъпи - от 6,9 на 100 през 2022 г. до 5,8 % през 2023 година и 2,1 на 100 следващата година. Същевременно базовата инфлация съгласно прогнозите на специалистите тази година ще нарасне до 6 на 100 от 4,9 на 100 предходната година, преди да отстъпи до 3 на 100 през 2024 година. 

Заради инфлацията частното ползване ще се свие с 1,7 на 100 тази година и ще нарасне едвам следващата година - с 2,2 на 100, съгласно прогнозите на " Ифо ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР